BOXON

STAD

HELSINGBORG

KVARTER

GRUSTAGET 3

FASTIGHETSÄGARE

BOXON

HYRESGÄST

BOXON

HUVUDENTREPRENÖR

ARKEN BYGGSERVICE AB

ENTREPRENADFORM

GENERALENTREPRENAD

FÄRDIGSTÄLLANDE

PÅGÅENDE

BYGGNADSAREA

17 500 m² (KONTOR CA 1 500 m², LAGER CA 16 000 m²)

OM PROJEKTET

Boxon ligger i Helsingborg och är idag Nordens ledande förpacknings- och märkningsföretag. JKAB Arkitekter fick ansvar över både exteriör och interiör utformning med allt ifrån utvändig lagerutbyggnad och design till invändig planlösning, materialval, inredning och ljussättning. Det övergripande önskemålet för kontorsmiljön var att få en ljus, modern, öppen och hemtrevlig arbetsplats. Genom en öppen planlösning, diskreta glaspartier och enkla naturnära material har kontoret fått en helt ny atmosfär i modern och skandinavisk karaktär.

Ett viktigt krav var att skapa ett öppet och flexibelt kontor i syfte att underlätta flödet och samarbetet mellan de olika arbetsgrupperna. Det var även viktigt att attrahera nya medarbetare och förenkla vid eventuell omplacering i framtiden.

Med nya långa siktlinjer skapades en öppenhet där gränserna mellan avdelningarna suddats ut. Genom att plocka ner undertaket i takkupolerna kunde den dolda takhöjden utnyttjas. På så sätt skapades en trevlig rymd som förstärkte den öppna känslan.

Med hänsyn till tidigare ljudproblematik i den gamla kontorsmiljön låg extra fokus på att skapa en miljö med god akustik. Den nya öppna planlösningen i kombination med mycket glaspartier medförde ytterligare krav.

Genom akustikplattor i tak, mjuka tysta golvmattor, ljudabsorberande skrivbordsskärmar och textilmaterial skapades en bra ljudmiljö som Boxon är mycket nöjda med.

I syfte att framhäva arkitekturen och förbättra rumsuppfattningen har ett annat fokus varit att skapa kontraster i färg, form och ljus. Kontrasten mellan hårt och mjukt är ett exempel och syns i bland annat mötet mellan den mjuka golvmattan och glaspartiernas kaxiga vinklar. Utformningen är inte enbart utformad för att skapa ett spännande uttryck – det är också en genomtänkt design för att skapa en funktionellt hållbar ljudmiljö.

Färgskalan är nedtonad och sober i ljusgrått, beige och grågrönt där spänningen ligger i en oväntad accentfärg i orange.

Ett exempel på hur den nya kontorsmiljön återspeglar Boxons verksamhet och förstärker ”hemma-hos-känslan” är glaspartiernas kontrastmarkering som designats med inspiration från förpackningar och wellpapp. Det stora inbjudande köket utgör en central del och går lite åt det franska bistrohållet, men på nordiskt vis.

Genom ett nära samarbete med beställare har vi lyckats uppnå en modern miljö som är långt ifrån ett traditionellt kontor. De tidigare mörka lokalerna är idag ljusa och stilrena med funktioner väl anpassade efter Boxons dagliga arbete samt är inbjudande för besökare.